Zupy :)

Zupy :)

Postprzez Ilona » Czw, 21.01.2010, 19:44

Szybka zupa - przepis od Kici

Wstawiasz wodę3/4 litra lub litr,gotujesz.
Między czasie obierasz jedną marchewkę ,kroisz w plasterki najlepiej lub małe ćwiartki ,chodzi o wielkość żeby szybko się ugotowało,
pora gdzieś z trzy centymetry tez w cienkie plasterki ,.
ziemniaczki z cztery większe,kroimy w kostkę .
Woda się już gotuje ,wrzucamy 3/4 ryżu i czekamy aż się podgotuje ,to jakieś 10 minut.Wrzucamy warzywka nasze ,możemy dodać brokuł ,kapustkę pekińska każda opcja dobra -z tym ze pekinkę później niż poprzednie warzywa coby nam się nie rozgotowała i nie wyparowały witaminki.
Jak wrzucimy warzywka gotujemy z 15 minut,sprawdzamy czy marchewka miękka jest.Gotujemy najlepiej pod przykryciem ,aromat warzyw wtedy jest rew elka.Jak miękkie dodajemy listek laurowy i kilka ziarenek ziela ,na samym końcu żeby nie gotować tego.Dodajemy też łyżkę dużą masła i trochę pieprzu białego ,nie innego bo karmicie.
Ta sama opcja i schemat jeśli chcecie na mięsku ale żeby było szybko to najlepsza jest pierś z kurczaka lub indyka ,tu wstawiacie mięsko wraz z wodą ,gotujecie pod zagotowania się wody jeszcze z 10-15 minut i wrzucacie warzywka ,reszta tak samo.
Jak nie macie warzywa ale marchewkę i porę to tez gotujcie i zróbcie pomidorową ,pychocie jest ,bo wrzucenie koncentratu zaciągnijcie zupkę mąką kartoflaną ,na tą gramaturę wystarczy łyżka duża mąki kartoflanej.
Image

Image
Awatar użytkownika
Ilona
Administrator
Administrator
 
Posty: 4311
Dołączenie: Pią, 16.11.2007, 17:16
Miejscowość: Kalisz

Postprzez krysia m. » Czw, 21.01.2010, 22:24

zupa krem brokułowy :)
gotujemy jarzynki na wywarze z mięska ,marchew,pietruszka,seler,ziemniaczki, (wszystko drobno pokrojone) i brokuły, jak w zupie jest pierś kurczka lub z indyka,to po ugotowaniu wyjąć i pokroić i dać z powrotem do zupy.
Przyprawić tak jak każdą zupe
Jak się jarzyny ugotują to zdjąć z gazu i zmiksować,jeśli jest wodnista to można dodać trochę mąki ze śmiataną,jeśli jest wystarczająco gęsta to dodać tylko troszkę śmietany.
Podawać z grzankami czosnkowymi :)
Zupa krem pomidorowa
Ugotować tak jak zwykłą pomidorową,tylko dać więcej jarzynek,na końcu dodać czosnek i bazylię (najlepiej świeżą),całość zmiksować i też podawać z grzankami czosnkowymi.
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
krysia m.
 
Posty: 3537
Dołączenie: Pon, 05.11.2007, 0:20
Miejscowość: Lusk,co.Dublin/IE

Re: Zupy :)

Postprzez krysia m. » Sob, 27.02.2010, 22:46

ZUPA SEROWA
3 trójkąciki serka topionego,
15 dkg sera zółtego
1,5l rosołu (może być wywar na kostce rosołowej – na 1,5l wrzątku wystarczą dwie kostki, żeby całość nie była zbyt słona),
szklanka mleka
3 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
10-15dkg mocno wędzonej surowej szynki/polędwicy/boczku co kto lubi,
1 duża cebula, lub dwie mniejsze,
grzanki.
Ser żółty zetrzyj na drobnej tarce i zalej go szklanką mleka. Odstaw na bok, żeby sobie miękł. Do wrzącego rosołu wrzuć serki topione i pozwól im na małym ogniu rozpuścić się całkowicie. Szynkę/polędwicę/boczek podsmaż na patelni. Im chudsze mięso tym krócej podsmażaj. Przyrumienione delikatnie mięso wrzuć do zupy. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Rumianą cebulkę oprósz mąką i przesmaż krótko. Dodaj cebulkę do zupy mieszając najlepiej trzepaczką, żeby nie zrobiły się grudki. W tym czasie powinien już być mięciutki ser żółty więc możesz go dodać razem z mlekiem, w którym się moczył. Jak już zupa ma dość gładką konsystencję i cały ser się rozpuścił, zestaw z gazu i pozwól jej chwilkę odpocząć (5 minut wystarczy w zupełności). Teraz dodaj żółtka mieszając intensywnie, żeby się nie ścięły.
Podawać z grzankami :) Smacznego
Image
Image
Image
Awatar użytkownika
krysia m.
 
Posty: 3537
Dołączenie: Pon, 05.11.2007, 0:20
Miejscowość: Lusk,co.Dublin/IE

Re: Zupy :)

Postprzez bartoszz » Wto, 24.02.2015, 20:56

Dzięki za przepis. Jutro chetnie przyrządze zupe serową.
bartoszz
 
Posty: 3
Dołączenie: Wto, 24.02.2015, 10:15

Re: Zupy :)

Postprzez MarcinM1992 » Pon, 11.05.2015, 23:35

Świetne przepisy, chociaż dla mnie i tak najlepsza jest stara dobra ogórkowa na żeberkach
MarcinM1992
 
Posty: 3
Dołączenie: Pon, 13.04.2015, 15:56


Powróć do Kącik kulinarny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość

cron